STEVEN KAMPERMAN - MAISON MODERNE

Artiest info
Website
 
Label : TryTone

©Jean-Michel-Bale

Dit prachtig uitgegeven album Maison Moderne is geïnspireerd op het Van Doesburghuis, het iconische modernistische huis uit 1930 ontworpen door de invloedrijke schilder/architect Theo van Doesburg (De Stijl, Dada, Bauhaus) waar altklarinettist Steven Kamperman in 2022 verbleef. De verschillende delen zijn geïnspireerd door de verschillende ruimtes- en op Van Doesburgs turbulente leven-en ook ter plekke opgenomen door een Nederlands-Franse bezetting. Stilistisch veelkleurig tussen improvisatiejazz en hedendaagse gecomponeerde muziek variërend van fluisterzacht tot stevig rockend. De bezetting is als volgt : Steven Kamperman - altklarinet, b flat klarinet, percussie, composities. Oene van Geel – altviool. Albert van Veenendaal – piano, basgitaar. Paul Jarret – elektrische gitaar.

Het eerste stuk is geïnspireerd op de facade bij de entree, op zichzelf een soort van De Stijl schildering met zijn balancerende lijnen en kleurrijke oppervlakken. En daarna de opwindende ervaring om het huis binnen te gaan via de trap. Deze indrukken worden weergegeven door muziek die zich beweegt tussen moderne gecomponeerde muziek (moderne klassieke muziek is natuurlijk een contradictio in terminis) en jazz improvisatie, variërend van rustig vioolspel tot knalharde gitaarklanken, wonderwel in overeenstemming met de fraaie bouwkenmerken van het huis, gedeeltelijk te bewonderen in de cd hoes. Niet alleen de verschillende vertrekken van het huis vormen de inspiratiebron voor de muziek, er zijn ook Intermezzo’s zoals “AusBauH” over de rol van Doesburg in de ontwikkeling van Bauhaus, hij kreeg echter nooit de baan die hij ambieerde.

Een ander aardig Intermezzo is “Mondrian dans le Charleston”, totdat het misging was de vriendschap tussen Mondriaan en Van Doesburg groot. Mondriaan was een enthousiast danser, hij woonde na de Eerste wereld oorlog in Parijs waar de zwarte Amerikaanse soldaten nog verbleven en muziek maakten. Het wordt hier weergegeven door stride piano op het ritme van de toendertijd populaire Charleston. Een andere verrassing is “La Chaufferie” opgenomen in de verwarmingsruimte, die te klein was voor de piano dus speelt Albert hier zijn tweede instrument de basgitaar, Steven is hier te horen op een trommel, het leidt tot energiek punkachtig muziekstuk, fraai. In La Cuisine wordt van aanwezige materialen zoals de vuilnisbak en de kastdeuren gebruik gemaakt en het swingt nog ook !

Ga het beluisteren en laat het vooral inspireren tot een bezoek aan het huis – Rue Charles Infroit 29 in Meudon-Val-Fleury (voorstadje van Parijs) Elke eerste zaterdagmiddag van de maand (14.00 -18:00 uur)

Jan van Leersum.